Friday, 1 December 2017

December Girl

Haii semua. So kali ni fina rajinkan diri pastu set mood untuk update entry kali ni. Hahaha walaupun malam ni mood agak ke laut but its okay demi budak kelahiran december ni fina cuba cari mood yang sesuai dengan keadaan yang sangat sejuk. Well kat luar hujan. 
 Okay taknak intro panjang panjang so kita mulaa ehh.

Dah pukul 12 kan? Hello babe. Maafkan aku sebab tak jadi orang first wish birthday ko tahun ni sebab ye lah aku ni siapa la kann. hahaha takdelah. Aku just nak bagi masa ko dengan roomate ko dulu. Dengan aku takpe sbb aku tak kesah pun. Asal ko tak lupa aku and make sure rindu aku sokmo ehh. Hahahaha babe. Ko kan orang dah nak masuk 20 tahun ko baru genap 19 tahun. Ape ni babe? Btw aku nak ucap 

'' SELAMAT ULANG TAHUN KE - 19 wahai sayangku Nur Ain Bt Kama Ahzlan. ''

Alhamdulillah syukur genap jugak 19 tahun kan babe. Tahniah dah makin besar and boleh ah slow slow cari calon. Hahaha takdelah aku joke jer. Aku ade ucapan untuk ko. Nah baca ni :

Today is your day. The day that you have been waiting has come! Happy Birthday to you, babe. May Allah bless your precious day with full of Rahmat. May your perfect day will always be showered with love and happiness. How time flies so fast dari first day we know each other and it almost 2 years kan. Im so glad we are still friends until now. Sorry for all my wrongdoings that i have done towards you. Youre very kind person, understanding, and humble as well. Be amazing , trusts who are and what you stand for. Then babe, thankyou for being my best listener ever. Babe, ko nak tahu tak? Youre not just only my friend, but youre my bestfriends, my sister, my good adviser i ever had. Thankyou for everythings. Last i wish you a best of luck in your life. Get your dream. I pray for your success. I know you can do it. I love you a lot from bottom of my heart.
                                                                                                    
                                                                                                                                   
ACCOUNTANCY ft NURSING

Ehh jap air dari mana pulak mengalir ni. Hahaha beb maafkan aku lagi sekali sbb aku takde dengan ko nak celebarate birthday ko. Aku dah wakilkan dekat qiqi. Babe, aku kan nak sangat ade dengan ko sekarang. Aku nak prank ko macam mana ko prank aku waktu birthday aku haritu. Sanggup ko babe buat aku percaya sampai aku menangis dalam kelas pastu badmood. Aku sayang ko babe. Babe thankyou banyak banyak sebab kan ko banyak tolong aku. Bagi aku nasihat bila aku down. Selalu ade dengan aku. Korbankan masa dengar story aku spent tme dengan aku bagai walaupun aku tahu ko penat. Aku happy dan bersyukur sangat dapat sahabat macam ko beb. Dulu sem 1&2 ade jugak kan masa kita keluar sama sama jalan pergi pantai. Tapi bila naik sem 3,4,5 ni mesti dah tak macam dulu. Memasing busy. Ye la kita dah la lain kos lain kelas lain semua laa. Tapi kan aku harap kita ade masa untuk keluar sama sama nnti eh babe. 

Babe, terima kasih jugak sebab selalu sabar dengan perangai annoying mengada manja aku ni. Hehehe aku dengan orang yang rapat je macam tu. So last but not least, aku mohon jangan tinggal aku jangan lupa aku jangan tak rindu aku jangan tak ws aku ehh walaupun kita jauh macam mana pun. Andai kita dh tak bersama nnti aku nak ko ingat yang aku selalu ade dengan ko babe. Walaupun aku dah praktikal ke busy assignment ke ape ke aku akan sokmo ade dengan aku dan aku takkan lupa ko babe. Itu janji aku melainkan ajal yang memisahkah kita. Babe, nanti kalau dah official nurse ko janji eh rawat aku sampai aku sembuh. Bila dah sembuh baru boleh kita g travel mana jer sbb ayah dah takde alasan takank lepas aku dah nanti. Aku taknak orang lain rawat aku. Aku nak ko dengan roomate aku je rawat aku. Beruntung aku ade kawan nurse ni, jimat kos g klinik. Hahaha takdelah. Aku joke jer. Hihihihihi jaga diri babe. Ade rezeki ade jodoh kita jumpa tahun depan ehh. Sayang ko dunia akhirat babe. Goodnight :) 

Sunday, 10 September 2017

Squad A1-15

Hai awaa. Tadi kan tengah siapkan assignment tetiba pulak mcm nak update entry blog. Hahahaha dah lama rasanya tak update. K k k k lets start. Patutnya entry kali ni di post bulan 7 haritu, tapi lupa + busy + malas + whatever. But kali ni dah rajin la sikit. Mata pun still lagi fresh even dah pukul 1.45 pagi. Esok kelas pukul 9 woiii. Kahkahkah k tak kesah pun. 

Kenapa bulan 7 ? Sebab bulan 7 2017 genap setahun kami bergelar roomates. Ya Allah, dah setahun ke ? Hmm hmm cepatnya masa berlalu. 
Tik tok tik tok k joking laa. Hahaha nak tahu tak roomates kita kan semua baik baik dan memahami kita. Senang cerita semuanya seKEPALA, seKAKI, dan seGILA. 
Yang lagi patut kami berenam tapi sorang dah keluar sebab dia 
dapat tawaran ke Uitm *k sedih

Pejam celik pejam celik sem 3 dah pun hampir melabuhkan tirai. 1 tahun setengah ni banyak kenangan kita bina kan. Fina bersyukur sebab diorang selalu faham fina. Walaupun kami dah berlima tak bermakna kami tak bahagia. Hidup perlu diteruskan. HAHAHAHAHAHAH !!!!! Almost kan orang cakap dak nurse dengan account susah nak sekepala semua. Tapi kan macam bohong jer. Bilik A1-15 ade lima, dua accountancy tiga nursing. Dulu sebelum ika keluar kami sama rata taw 3 nurse 3 acc. Tapi sbb Ika dah keluar berkuranglah ahli acc sorang. Hidup dengan dak nursing ni kadang annoying sebab diorang beljar lain dari acc kan. Lagi lagi waktu diorang tgh hafal ubat ke penyakit ke haaa. Dah mula la waktu diorang menjampi. 
KAHKAHKAHKAH *evil laugh


Annoying tu lah buat i rasa macam berat nak lepaskan awak semua taw. Ingat, jangan dengar ape orang nak burukkan kita. Ape yang kita buat, itu antara kita dengan Tuhan. Mulut manusia kita takleh tutup. Its say like " Silent is better. " I really do love you buddies till Jannah Insya Allah. Walaupun kita berlainan course, kelas, kawan, lecturer, asal, tapi kita tetap satu agama kan. Terima kasih sebab tak pernah jemu layan kerenah fina. Fina tahu fina baik tapi hahaahahhaah k maaf. Janji kita datang sini untuk belajar rajin rajin, graduate sama sama. Mana tahu nnti kita boleh sambung lagi jauh kan. Amin !

I hope you guys bertabahla hadapi perangai fina eh. Lagi setahun kita bersama thenwill go out for practical. Kita sama sama penuhi masa yang ade ni. And tak lupa jugak nak wish " SELAMAT BERPRAKTIKAL " esok ye anak anak. Tabahlah untuk sem akan datang sebab makin banyak yang akan kalian lalui. Banyak pahala kita rawat orang ni. Zaman sekrang orang anggap nurse ni leceh tapi diorang tak tahu kehebatan seorang nurse. Ganjaran yang Allah berikan sangat luas. Berkhidmat la dengan baik. Penat lelah anda adalah ganjaran anda untuk di akhirat. 
Last but not least i feel so sleepy dah. Nak buat pesanan ni :

  • Kasih sayang fina terhadap awak takkan pernah pudar taw. Akan selalu kukuh hingga nafas terakhir. Maaf andai pernah terguris atau terasa hati. If ade tak puas hati bagitahu aa depan depan jangan sorok eh. Untuk sha, fae and ira, belajar rajin rajin eh. Kekalkan status dekan tu. Kalau kurang usahakan lagi. Insha Allah boleh. Being a nurse memang banyak cabaran and serious fina respect all of you. Even penat you all tetap layan kerenah fina, pastu kita spent time sama sama kan. To Ila, please forever be my patner lewat gi kelas. Hahaha k joke. Lala, sama sama kita struggle untuk dean list eh. Ingat niat kita datang sini, kalau kau lalai aku ingatkan. Tapi kalau aku yang lalai, kau pulak yang sedarkan aku ehh. Sama sama bangkit sama sama jatuh. K malas nk panjang panjang takut nanti hujan turun. Nanti free kita g celebrate our ANNIVERSARY kita ehh. Hahahahaha and last thankyou sbb selalu hiburkan fina dengan stupid jokes tu. Saraghae squad !!

Sekian sahaja, Terima Kasih dan Selamat Malam :)

Sunday, 28 May 2017

Im back againnn !!!!




Hai awakk.. Rindu kita tak?? Hahahah first sorry sebab lama menghilang kan diri.
 For a long time fina tak bukak blog cause im too busy with study.
 Well dakk dakk uni memang macam ni. Mana sempat nak hadap laptop pas update story ke ape ke macam sekarang ni haaa. Ni pun ambk masa kejap lepas siap siap kemas rumah then tunggu nak tido. Tak boleh tido lewat sebab esok nak bangun sahur. Nak tolong mak masak lagi. Nasib anak dara kan? Hahahahah but fina suka okay bangun pagi masak masak pastu kejut adik adik bangun sahur dengan perangai masing masing. Geram je nak simbah air kalau yang jenis liat ni haa. Kahkahkah contohilah saya sebagai seorang kakak yang baik.

Haaaa sekarang ni kan fina dah start cuti sem 2. Alhamdulillah selesai sudah dua sem belajar. Lagi empat sem ni hmm. Mohon bertabah wahai hati. Walaupun dah dua sem, masih banyak yang perlu fina pelajari. Dapat cuti dua bulan memang happy. Seminggu sebelum puasa dah habis pastu lepas raya pulak masuk untuk sem 3. Tapi kadang bosan jugak duduk rumah jer. Ingat bila dah duk asrama dapat la experience puasa tanpa mak ayah tanpa keluarga, tapi tak pun. Still macam tahun tahun sebelumnya. Alhamdulillah dapat jugak rasa Ramadhan tahun ni kan. Harap lebih baik dari tahun tahun sebelumnya.

Hehehe insha Allah fina cuba untuk update story dari hari ke hari. Mungkin seminggu sekali kot. Takpun dua kali seminggu. Depends on my mood, my schedule and so on. Acecece siap ade schedule lagi ni haa. Well i feel dah mcm housewife pulakk. Ehh lek lek lambat lagi. Ni cuma demo baru or sekadar latihan untuk masa depan. 
K k k k i have to sleep. Make sure bangun sahur ye wakk. Last,

 ''SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL MUBARAK.''

Monday, 31 October 2016

The A3FDN


FRIENDSHIP

What is A3FDN? A3 means for Afina, Ashraf, Azliely, F for Fatini, D for Dalila and N for Naimhaikal. The A3FDN is really important person in my life. They are friends that always be there when i need them. 

Ashraf known as bigboss in our group. He is good in making us laugh with his funny jokes. He never fail make us smile. 
The second A for Azliely. She is the best listener. When i have a problems, she listens me carefully. 
The F for Fatini known as Ateng. She is the girl that always make me happy when im sad. She had told me before that she does not want to see my sadness face.
 She tries make me smile and laugh with her stupid jokes. 
Dalila for D. She just not only my classmates, but she is also my roomate. My patner pillow fight in the room. She is so adorable person.
 Last N for Naimhaikal. I know him after i know Ashraf. He is the second boy i know in my class. Naim also good in comedy actually. Sometimes, he looks serious. But i know his heart very soft. Right ?
 




We know each others at KPTM KB. But we become closer when we are in the same group role play. At the time we practise, we become close and close. 
Even role play had finished, but we are still bestfriends till now. InsyaAllah till Jannatul Firdaus. Having them in my life is the biggest present. 
They make my life so complete. Thankyou to all of you for always being there with me no matter what happen. I hope our friendship will be long lasting till we get married. Okayyyyy? Remember that i will always love all of you whenever we are. Keep our promise that we will always together and archieve our dreams to become an accountant a few laters. 
InsyaAllah :')

Place i want to go


MY DREAMS

  There are many wonderful places to live. There are tropical, cold and seasonal. My dream place to live is Florida. Since I like warm places, Florida is just the place for me. I've been there once, but it felt like I was there for a lifetime!

     The environment is great. The climate there is mostly hot. The sun shines most of the time. You can just stay out until it's really dark and it will almost stay the same temperature. The air is clean and it looks really clean and not trashy. You can barely see any trash laying on the ground. It looks like it's being taken care of every day. The beach is clean with no trash or anything laying around. If there is any, someone would pick it up and throw it in the trash.

     Not only is the environment great, the entertainment is better! There are multiple of places to go and have fun. There are many rides, shows and shops. The amusement parks are amazing! There are rides that take you up really high, and then drops you at a 90 degree angle. Some shoots you straight up, then come fast down. And some of the rides go underground and in water. Also, there are many shows there. They are really entertainment especially the magic shows. They make it seem so professional. And then the music shows. To me that's boring, but to some people, they find it really entertaining. And last but not least, the shops! You can go from store to store looking at the amazing items they have for sale. There are clothes, toys, gift cards and many many more! If I could, I would buy all the stores. You could go on a shopping spree buying all the things you want with only the amount of money that is stopping you from getting a ton more than what you can get. 

Florida has a variety of things to do. It is warm and clean. It also has very entertaining shows and amusement parks. And you can go shopping with many things to chose from. My dream place to live is Florida because of all these things they have there.

Family time


FAMILY

Last weekend, my family and i went to the beach. The most popular beach that called 
" Pantai Bukit Keluang. " It is long time we did not spent time together.
 Recently when i back from college, my youngest brother asked me to go to the beach for the weekend. I told my mom that we should go there for release stress or tension. She agreed with my opinion. Even my family was not complete at the time, i knew it will be a wonderful day for my siblings. 

My father was not in Kelantan. He had  an outstation for a week. My brother stays and studies at Perth. My sister also at her college at UniKL RCMP, Ipoh Perak.
Same goes to my 
little sister who now is nervous and make her preparation for SPM soon. Then we went to the beach in the evening.
 My siblings was really excited. Even more my little brothers, he loves beach a lot. I am as the eldest should prepare things such as basket food. My little sister helped me prepared it. Only 30 minutes to reach there.

 When we arrived, there were a lot of people. Sometimes i look more excited than my youngest. For a long time i did not come here. Many activities there such as playing kite, volleyball, balloons and so on. In the water also had many activies like banana boat, jet ski, surfing and others. I attracted to play banana boat but i did not bring my extra clothes. So i just looked and enjoyed the view.




SubhanaAllah
 

Even i am already 18 years old, but my action still childish. I loved play balloons. I knew it not suited with my age but i did not care. As i happy i will do anythings. 
From far, i saw my mom smiled. She looked very happy when my siblings was playing water cheerfully. My family happiness is my happiness. Sometimes, i thankful to Allah for giving a perfect family in my life. Even not a day we spent together, but it was memorable day i ever had.  


Spm victim


FAMILY

I have 8 siblings including me and i am the third. My first little sister is already 17 years old. And this year, she will take the big exam called " Sijil Pelajaran Malaysia " or known as SPM. Her name is Wan Nur Anis Iwani Binti Che Mustafa. 
She studies at Mara Sciene Junior College, Pengkalan Chepa, Kota Bharu Kelantan. 
It is only a few days for her to make the preparation for her exam. 
Yesterday, she text me and told that she was really nervous. Because of we only differents one year, thats why she always asked me the past year question. 
I am as a sister, i knew her feelings. Everyday i text her, to be relax and no thinking a lot. Its can make your healthy worse. I trust she can do it more i hope. She is a hardworking person. In her trial, she got 4A+ 3A 1A- 1B+. 
Even in weekend, she always woke up early morning and study as much as she can. Her routine is really simple. She is so differents to compare with my others siblings. So last i wish all the best to my beloved little sister, Anis Iwani. Make our parents proud of you dear. InsyaAllah :')